Här hittar du äldre program och lite övrigt
Äldre program:
program-var-o-sommar-2021.docx
Övrigt
Onsdag 27 september kl. 18.00
’Woodland plants for cold climate’
….eller med andra ord helt enkelt lundväxter som står ut med den ’Svenska sommaren’ och våra andra tre varierande årstider! Föredrag av Ulf Sill.
Ulfs trädgård ligger i Mörrum, Karlshamns kommun i Blekinge Län (zon 1–2). Han köpte fastigheten, som är belägen i direkt anslutning till ”världsberömda” Mörrumsån för 10 år sedan och sedan dess har den tidigare välskötta gräsmattan förvandlats till ett paradis för sällsynta lundväxter. Han är en ’typiskt samlare’, som inte nöjer sig med att ha ’några’ växter i samlingen. I skrivande stund finns det cirka 2000 udda växter i hans 1000 m2 stora trädgård. Ulfs favoriter är nunneörter (speciellt alla underbara namnsorter av stor nunneört, Corydalis solida), guckuskosläktet (Cypripedium), hundtandliljor (Erythronium), sockblomsläktet (Epimedium), fotblad (Podophyllum och Dysosma), kobrakallor (Arisaema), bågliljor (Heloniopsis), bergingefäror (Roscoea), blåsippor (Hepatica), trebladssläktet (Trillium) och framförallt vitsippor (Anemone nemorosa) i alla dess bedårande skepnader...
Följ med på Ulfs vandring genom trädgårdslunden från tidig till sen vår och lyssna på framgångar och bakslag i odlandet av lundens juveler…
Ulf är en eftertraktad föredragshållare i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och även USA. Årets turné startar hos oss och han lovade att ha en del godbitar med sig till försäljning. Väl mött i ’Sillens trädgårdslund’ den 27 september.
Kurs i höst Lär dig göra dina egna växtstöd
Lördagen den 23 september kl. 10-12.30 kommer Linda Schilén och visar oss hur man gör växtstöd till perenner med hjälp av armeringsjärn och najtråd. Det är samma växtstöd som Linda tidigare varit hos oss och sålt. Med samma teknik kan man också göra ett stöd för fåglarnas talgbollar. Workshopen kostar 250:-/pers. inkl. fika. Materialkostnader 100:- för armeringsjärn och 3 nystan najtråd tillkommer och betalas direkt till Linda.
Fina växtstöd tillverkade av medlemmar under kursdagen med Linda Schilén!
Torsdag 19 oktober kl. 18.00
Naturlika dammar
”Livet är för kort för att vara dammfritt”. Ett föredrag om dammar. Tom Ericsson, pensionerad forskare och lärare på Sveriges lantbruksuniversitet. ”Focus i mitt föredrag är vatten i den lilla trädgården och den naturlika dammen. Målet när jag skapar vattenmiljöer är att de ska fungera utan avancerad teknik. Mina dammar är tänkta att förutom växter även hysa grodor, salamandrar och andra vattendjur samt att göra det möjligt för områdets igelkottar och fåglar att släcka törsten”
Tom Ericsson har även med sig vattenväxter som enligt hans bedömning är bra för att bekämpa alger.
Länkar till Toms faktablad:
Att hålla fiskar i trädgårdsdammen
Perenner i vattenmiljö:
perenner-i-vattenmiljo-nr41-2008.pdf
Perenner för de fuktiga och vattennära platserna:
prenner-for-de-fuktiga-vaxtplatserna-no129-2007.pdf
Onsdag 22 november 2016 kl.
Glöggkväll med föredrag om botaniska upplevelser Riksgränsen- Abisko
Kristina (Tina) Ohlsson och Hasse Tranefors berättar om sina vandringar i den norra delen av den svenska fjällvärlden. Föredraget handlar om förutsättningarna för den mycket rika växtligheten och vad de funnit inom och utanför Abisko Nationalpark. Föredraget tar cirka en timme och innehåller många bilder på växter och på fjällvärlden i stort.
Torsdag 20 januari 2022 Föredrag: Kläng- och klätterväxter – Owe Jaktlund
Ett föredrag som går på tvären genom släktträdet och i stället bara handlar om de växter som kanklänga eller klättra för att ta sig upp till ljuset. Det har blivit en lista på drygt 40 släkten med en eller flera arter och former som är intressanta för våra trädgårdar. Se gärna en film från föredraget.