Våra aktiviteter

Här kan du läsa mer om vad vi gör. Vill du veta när olika saker händer, se programmet. 

Möten med föredrag, fika och lotteri - Här låter vi oss inspireras av både härliga föredragshållare och samvaro med andra medlemmar. På mötena hålls föredrag om växter, odlingstekniker, resor eller annat ämne med anknytning till trädgård, växter och odling. Vi bjuder på fika med gott hembakat bröd och avslutar med ett växtlotteri.

Gemensamma inköp- Vi gör regelbundet gemensamma växtbeställningar med förmånliga priser från olika plantskolor inom och utom Sverige. Sen förmedlar vi ocskå olika trädgårdsprodukter till inköpspris som flytande näring, snigelgift och krukor. Finns på våra möten och för hämtning hos Ingrid Rydberg.

Kurser - Kurser ordnas utifrån medlemmarnas önskemål. Det kan vara en hel- eller halvdagskurs eller en cirkel där man träffas flera gånger kring ett tema. Det är en sak att läsa sig till hur man gör, en helt annan att bli visad, instruerad och själv få pröva på.

Resor - En eller två gånger under våren/sommaren ordnar vi bussresor till fina trädgårdar, till stora växtmarknader och till specialplantskolor som ligger lite längre bort och har ett annorlunda och spännande sortiment. Vi gör även någon resa med övernattning per år och längre resor utomlands när medlemmarna så önskar. 

Riksmötet - På riksmötet träffas trädgårdsamatörer från hela Sverige under en helg för att besöka intressanta trädgårdar, umgås och handla växter på den stora växtmarknaden.

Så Fröer och samla fröer - I  fröcirkeln sår vi perenner, buskar och träd. Vi beställer gemensamt fröer från fröfirmor utomlands och i Sverige. Vi delar sedan med oss av fröerna och sådderna till varandra. Vi samlar också fröer i trädgårdar med stöd av andra kunniga medlemmar. Sen finns också hela STA´s frölista med över 2000 växter.

Trädgårdsbesök- Bästa sättet att lära mer om trädgård - Varje år öppnar över 20 trädgårdsägare sina trädgårdar för besök för alla medlemmar. Vi kallar det för "Öppna trädgårdar". Några har dessutom öppet flera gånger per sommar och några kan man kontakta för att komma överens om tid som passar

Vill  man kan man också delta i en trädgårdsring. En mindre grupp om 5-6 trädgårdsägare som besöker varandras trädgårdar för att utbyta erfarenheter, få trädgårdskompisar och ha trevligt. 

Trädgårdscafé - Ett Trädgårdscafé är en enklare sammankomst där en mindre grupp samlas för att dela med sig av erfarenheter inom något ämne. Några personer ansvarar för att hålla i samtalet men tanken är att alla bidrar. Eftersom det är ett café bjuds det även på fika.

Växtmarknader - Att skaffa nya växter till trädgården är ju en av de trevligare sysselsättningarna som trädgårdsamatör. Vi brukar ordna växtmarknader av olika slag där man kan köpa rara växter. På växtmarknaderna säljer medlemmar av sitt överflöd av växter. Det ger en härlig möjlighet, att hitta nya, vackra och spännande växter som är svåra att få tag på i plantskolorna. Passa gärna på att få odlingsråd direkt från säljaren som har odlat fram växten och vet hur den vill ha det. Vi tipsar också om växtmarknader som andra ordnar.